Over de therapeut

Mijn naam is Brian Gerrits, geboren op 20 maart 1992 te Heerlen. Ik werk als therapeut in mijn praktijk in het centrum van Schaesberg- Landgraaf. In het zuiden van het land. Niet ver van de Duitse en Belgische grens. 

Na een lange middelbare school periode waarop ik diverse niveaus volgde, besloot ik de opleiding people and business management te volgen aan Zuyd Hogeschool te Sittard. Ik miste hierin vooral het werken met en contact hebben met mensen. Vakken op deze opleiding over arbeidspsychologie en gedragsverandering vond ik het interessantst. Ik beëindigde deze opleiding en besloot op zoek te gaan naar een opleiding die meer bij mij paste. Dit deed ik via mijn innerlijk kompas. Ik kwam toen voor de eerste keer echt mezelf tegen en ik wist even niet welk pad ik wilde bewandelen. Na een zoektocht waarbij mijn zelfstandigheid op de proef werd gesteld, kwam ik terecht op de Fontys Hogeschool te Eindhoven.  De open dag en een gesprek  met een opleidingscoördinator, zorgde ervoor dat ik mij in 2012 ging inschrijven voor de opleiding Sociale Studies op Fontys Eindhoven. Een opleiding die leek op de opleidingen Social Work, op andere hogescholen in het land, maar toch iets anders was. Er waren namelijk duidelijke uitstroomprofielen binnen Jeugdzorg, Maatschappelijk Agoog en GGZ-agoog. Iets dat in die periode lastig was voor hogescholen, omdat er een transitie binnen de zorg gaande was. In 2017 rondde ik met het afstudeeronderzoek over zorgmijders in de GGZ, de opleiding met veel succes af tot bc. Sociaal Agoog.  

Ik bleef op zoek gaan naar verdieping en ik wilde mij steeds meer specialiseren. De hulpverlening die ik kon bieden ging niet ver genoeg. Ik kon als sociaal agoog hulp verlenen op diverse leefgebieden en die hulp was het ene moment vooral praktisch en het andere moment gericht op geestelijk welzijn. Het werk was te vergelijken met het vroegere maatschappelijk werk, iets wat voor mij weer te breed en oppervlakkig was.

Ik kwam na een korte zoektocht diverse opleidingen tegen die ik wilde gaan volgen. De zorgtransitie, zoals eerder omschreven had plaatsgevonden waardoor psychologen en andere hulpverleners mensen steeds meer gingen behandelen vanuit diagnoses en protocollen en de behandeltrajecten ook steeds vaker kortdurend werden. Het werd door de maatschappelijke veranderingen, minder persoonsgericht maar juist probleem- en oplossingsgericht werken. 

Ik startte daarom direct in 2017 met de opleiding tot Psychosociaal Therapeut aan de Sociale Academie te Utrecht. Een opleiding die mij opleidde tot Psychosociaal Therapeut waarbij er wordt gewerkt vanuit de persoonsgerichte psychotherapeutische benadering zoals Carl Rogers deze vorm heeft gegeven. Het bijkomend voordeel is, dat de behandelingen worden vergoed en ik toch persoonsgericht te werk kan gaan bij mijn cliënten. Iets dat ik heel erg belangrijk vindt. Het is naar mijn mening onmogelijk om cliënten te behandelen volgens een vast protocol of een vaste therapievorm voor een bepaalde problematiek of klacht. Ieder mens is uniek en dat moet in de therapie ook zo zijn. "Iets dat bij de ene cliënt werkt, hoeft bij de ander nog niet te werken".

Tijdens opleidingen als deze was het enorm belangrijk dat ik zoveel mogelijk praktijkervaring opdeed. Daarom was ik vaak 16-36 uur werkzaam bij diverse werkgevers om zo veel mogelijk praktijkervaring op te doen, om de theorie in de praktijk te kunnen brengen en tenslotte mijn professionaliteit te kunnen toetsen. 

 

Van 2017 tot en met 2020 werkte ik bij John Venhovens uitvaartverzorging als uitvaartverzorger en hield ik mij bezig met personeelszaken. Dit was een betekenisvolle en mooie baan die veel raakvlakken had met mijn werk als therapeut. Zeker gezien het feit, dat ik als uitvaartverzorger en uitvaartassistent meewerkte aan uitvaarten met een grote impact of betrokkenheid in de maatschappij. Zoals de uitvaart van een van de slachtoffers van het Pinkpopdrama, de uitvaart van Nol Hendriks in het Roda JC stadion en nog diverse grote uitvaarten. Tenslotte was ik uitvaartverzorger bij diverse grote en kleine kinderuitvaarten, uitvaarten na  ongevallen of misdrijven, islamitische volwassene en kinderuitvaarten en zorgde ik vaak voor de repatriëring voor de begrafenis in land van herkomst. De laatste grote uitvaart met een enorme maatschappelijke impact die ik verzorgde was die van een 5-jarig meisje dat omkwam door een brand in Brunssum voor de ogen van haar eigen moeder en buurtbewoners.  

Door mijn werk als uitvaartverzorger en mijn achtergrond als maatschappelijk werker en therapeut, weet ik hoe ik familieleden moet bijstaan als een naaste overlijdt als gevolg van een natuurlijke dood, een lang ziekbed, een ongeval of misdrijf. Tevens weet ik hoe ik ouders zowel praktisch als therapeutisch kan begeleiden na het overlijden van een kind.

Voor rouwverwerking of praktisch advies kunt u daarom ook uiteraard in mijn praktijk terecht.  

 

Nevenwerkzaamheden*

Naast het werk als therapeut vanuit mijn eigen praktijk in Landgraaf, werk ik in een GGZ-kliniek in het mooie Limburgse heuvellandschap, in Epen. Vanuit deze kliniek behandelen we mensen met psychische problemen en verslavingen middels een unieke aanpak. De variëteit aan psychische problemen is groot. Van persoonlijkheidsstoornissen, burn-out, PTSS tot depressie of angststoornissen. Niet alleen vanuit mijn praktijk zorg ik voor een goed behandelklimaat en draag ik bij aan het herstel van cliënten, maar ook tijdens mijn werkzaamheden in deze GGZ-kliniek. 

 

*Vanwege belangenverstrengeling is het niet mogelijk vanuit mijn praktijk verwezen te worden naar deze kliniek en mogen cliënten vanuit de kliniek ook niet door mij doorverwezen worden naar mijn eigen praktijk.