Over de therapeut

Mijn naam is Brian Gerrits, geboren in Heerlen. Ik werk als therapeut in mijn praktijk in het centrum van Schaesberg- Landgraaf. In het zuiden van het land. Niet ver van de Duitse en Belgische grens. 

In 2013 begon ik aan de HBO opleiding Sociale Studies, te Eindhoven. Een opleiding welke in transitie zat door de transities in zorg. Een tijd waar heel veel verantwoordelijkheid neer werd gelegd bij de gemeenten. In 2017 studeerde ik af  als Sociaal Agoog / GGZ - Agoog,  met een afstudeeronderzoek over zorgmijders in de GGZ. 

Na deze opleiding bleef ik op zoek gaan naar verdieping en wilde ik mij steeds meer specialiseren en verdiepen. Door mijn werk in diverse organisaties wilde ik mensen zowel kortdurend en langdurig kunnen behandelen, als behandelaar. De hulpverlening die ik kon bieden ging mij niet ver en diepgaand genoeg. Ik kon als. agoog hulp verlenen op diverse leefgebieden en die hulp was het ene moment vooral praktisch en het andere moment gericht op geestelijk welzijn. Het werk was te vergelijken met het vroegere maatschappelijk werk, iets wat voor mij weer te breed en oppervlakkig was.

Ik startte daarom direct in 2017 met de opleiding tot Psychosociaal Therapeut aan de Sociale Academie te Utrecht. Een opleiding die mij opleidde tot erkend Psychosociaal Therapeut. De wetenschappelijke persoonsgerichte psychotherapeutische benadering zoals Carl Rogers deze vorm heeft gegeven stond centraal binnen de opleiding.

Ik leerde werken vanuit een holistische visie waarin, ieder mens uniek is en de mens ook centraal staat in de behandeling. 

Samen onderzoeken wat de oorzakelijke en instandhoudende factoren zijn van psychische en psychosociale problemen waarin ik stilsta bij zowel biologische, sociale en psychische factoren. Dat maakt de behandeling van ieder mens uniek. "Iets dat bij de ene cliënt zo werkt, hoeft bij de ander nog niet te werken".

Tijdens mijn opleiding en werk als therapeut, werkte ik daarnaast van 2017 tot en met 2020 als uitvaartverzorger bij een kleine uitvaartonderneming en hield ik mij bezig met personeelszaken. Dit was een betekenisvolle en mooie baan die veel raakvlakken had met mijn werk als therapeut. Zeker gezien het feit, dat ik als uitvaartverzorger en uitvaartassistent meewerkte aan uitvaarten met een grote impact of betrokkenheid in de maatschappij. Zoals de uitvaart van een van de slachtoffers van het Pinkpopdrama, de uitvaart van Nol Hendriks in het Roda JC stadion en nog diverse grote uitvaarten. Tenslotte was ik uitvaartverzorger bij diverse grote en kleine kinderuitvaarten, uitvaarten na  ongevallen of misdrijven, islamitische volwassene en kinderuitvaarten en zorgde ik vaak voor de repatriëring voor de begrafenis in land van herkomst. De laatste grote uitvaart met een enorme maatschappelijke impact die ik verzorgde was die van een 5-jarig meisje dat omkwam door een brand in Brunssum voor de ogen van haar eigen moeder en buurtbewoners. 
Door mijn werk als uitvaartverzorger en mijn achtergrond als agoog en therapeut, weet ik hoe ik familieleden moet bijstaan als een naaste overlijdt als gevolg van een natuurlijke dood, een lang ziekbed, een ongeval of misdrijf. Tevens weet ik hoe ik ouders zowel praktisch als therapeutisch kan begeleiden na het overlijden van een kind. Voor rouwverwerking of praktisch advies kunt u daarom ook uiteraard in mijn praktijk terecht.  

De relatie met mijn werkgever verslechterde enorm, doordat ik inzicht kreeg in zijn persoonlijkheidsproblematiek, waardoor ik aan mezelf merkte dat ik belemmerd werd in het "mezelf mogen zijn en ontwikkelen." Daarnaast werd het wel eens tijd om non-stop als therapeut aan de slag te gaan, zowel in mijn eigen praktijk als in de sGGZ. 

In 2020 besloot ik dan ook te gaan werken als behandelaar in een specialistische GGZ kliniek, waar ik ook ambassadeur ben en artikelen schrijf rondom suïcidaliteit en stigmatisering. Een organisatie waar ik vanuit mijn hart met heel veel plezier en gedrevenheid werk, naast het hebben van mijn eigen praktijk. 

Sinds 2021 ben ik ACT therapeut en pas ik dit zowel in mijn praktijk en de 

 

Nevenwerkzaamheden

Naast het werk als therapeut vanuit mijn eigen praktijk in Landgraaf, werk ik in een GGZ-kliniek in het mooie Limburgse heuvellandschap, in Epen. Vanuit deze kliniek behandelen we mensen met (vaak complexe) psychische problemen en verslavingen middels een unieke aanpak (holistische visie). Van persoonlijkheidsstoornissen, burn-out, PTSS tot depressie of angststoornissen. Niet alleen vanuit mijn praktijk zorg ik voor een goed behandelklimaat en draag ik bij aan het herstel van cliënten, maar ook tijdens mijn werkzaamheden als behandelaar in deze GGZ-kliniek.